Duminica pentru mamici: retete preferate

by - 04:41

Cat e de frumos afara! Uimitor! Ma bucur de primavara aceasta si de incalzirea vremii desi ma simt cam mototolita de cateva zile. Dar ne adaptam, dorm la pranz cu Anastasia si trag de mine desi-s cam bleaga.


Voi cum sunteti? In parcuri, pe leagane, topogane si in gropa cu nisip, nu-i asa? Ori la plimbare savurand ceva dulce si proaspat.

Azi m-am gandit sa dau din casa, sa va spun cam ce ne place, asa ca am ales ca subiect "Retetele preferate".

Incep cu iaurtul de casa, pe care am invatat de cateva luni sa il fac si care bate la un scor rusinos iaurtul din magazine. Sa va spun cum il fac si ca-i musai sa il incercati. Cumpar lapte crud de la un dozator din piata (provine de la o ferma), dar puteti lua si de la taran daca aveti o sursa de incredere. Il fierb frumos si il las sa se raceasca dupa cum ii e pofta. Cand inca e cald, asa cum l-ati bea il pun in borcanele de gem, asa mi se par mie potrivite portiile. In fiecare borcanel adaug o lingurita sanatoasa de iaurt cumparat (asta doar pentru prima data cand il faceti ca pe urma veti pune din iaurtul facut de voi, ca o continuare). Asa adaug de fapt bacteriile lactice pentru ca ele sa transforme laptele in iaurt. Peste noapte il las la un loc caldut (langa calorifer), iar a doua zi pe la pranz e gata iaurtul. Il asez apoi in frigider si il consumam in cateva zile. E muuult mai gustos decat cel cumparat, e mai gras si are un strop de dragoste si grija.

Apoi ne mai plac risotto-urile (recunosc, mai mult mie si Anastasiei), cu legume, cu ciupercute. Dar trebuie sa mai adaug si alte versiuni, sa-mi largesc orizonturile. Cremoase si gustoase, le facem destul de des, o reteta de baza aici. Gatim peste destul de des de cand avem mogaldeata in casa, de regula la cuptor si nu foarte sofisticat (fie doar sare si un strop de piper, fie cu mirodenii). Ma bucur ca ii place. Paste cu sos de rosii, sos bolognese sau un fel de ragu, toate ne plac. Sa-mi spuneti voi copil care nu se bucura de paste.

In materie de dulciuri, iarna aceasta am retrait bucuriile copilariei si am facut foarte des chec, crema de zahar ars (si pentru ca se face foarte repede si cu putina bataie de cap), clatite, orez cu lapte (iam iam) si gris in lapte. Crema de zahar ars am luat-o de pe blogul La Lena, iar cea de clatite de pe blogul Laurei Sava. Apoi mai sunt niste pogacele dulci in care pun prune uscate, o minunatie daca ma gandesc cat sunt de usor de facut. Reteta aici.

Cam atat, ca as putea povesti pana maine. Voua ce va place?

You May Also Like

2 comments

  1. Ideea cu iaurtul facut in casa mi se pare excelenta! Mai ales pentru copilasi..Ma ingrozesc de cate prostii au produsele din comert..
    Si poti face si iaurt cu fructe proaspete!

    Chiar o sa incerc si iti trimit feedback-ul meu!:)
    Si noi mancam mancarica facuta in casa cu cat mai multe legume proaspete si sos de rosii de casa, prajituri dupa reteta mamei, si acum ca a venit primavara o sa ne desfatam cu sucuri de fructe si legume stoarse!

    RăspundețiȘtergere
  2. o da, un blender, iaurt delicios si fructe de sezon si pooti cuceri lumea :) nu stii cum astept capsunile, as putea trai cateva zile doar cu ele

    astept cu drag impresiile tale, te tzuc dulce

    RăspundețiȘtergere